Podruhé maratoncem

7. 05. 2018 14:15:00
Maraton přináší plno radosti, euforie, ale i mnoho bolesti a odříkání. Já jsem letos doběhl svůj druhý maraton v živote a jsem za to rád, přestože netrhám rekordy a asfalt keňských sportovců.

Na letošní, již 24. ročník, oblíbeného Pražského maratonu jsem se přihlásit tři čtvrtě roku předtím. Již 18.8. 2017 byla spuštěna registrace na dalších ročník běžecké ligy RunCzech. A kdo tak v předstihu učinil, výrazně ušetřil na startovném.

Trénink na tento závod jsem prakticky zahájil až mnohem později, na začátku tohoto roku. Průvodcem a rádcem na cestě mi byla knížka Miloše Čermáka a Miloše Škorpila „Jak uběhnout maraton za 100 dní“. Zde se čtenář kromě osvědčených rad může rozhodnout pro náročnost tréninku dle kategorií. Tedy úplného začátečníka, víkenďáka až po zkušeného borce, který pravidelně sportuje.

Musím říci, že vzhledem ke svému pracovnímu vytížení, dalším koníčkům a dennímu dojíždění Dobříš – Praha a zpět jsem se tréninkového plánu držel jen částečně. Knížka byla pro mě spíše rámcem, nikoli axiomem či dogmatem, byť Miloš Škorpil je prostě guru a v českém mediálním prostoru nemá patrně konkurenci. Jakmile se počátkem dubna oteplilo, hned jsem k tréninku přidal jízdu na svém novém silničním kole, neboť jsem minulou přípravu zápolil s bolestí kolene a holeně. Světe div se, letos mě nic nebolelo a ani nebolí. Možná trénuji efektivněji, rozhodně nejdu na krev a nejsem takový fanatik. Běhám na pohodu, nemám zkrátka zapotřebí se totálně oddělat a zranit. Kromě toho, že jsem se letos před závodem vlastně vůbec nestresoval, zařadil jsem do svého pravidelného režimu, a to již 6 měsíců před závodem, silové cvičení s kettlebellem, činkami a vlastním tělem. Ano, 2x či 3x týdně pravidelně docházím do tělocvičny v sousedství, kde pod dohledem trenéra trápím své počítačem ztuhlé a zkrácené tělo. Přiznám se, než běhat v mrazu a ve tmě s čelovkou po Dobříši, raději jsem si šel zamakat do posilovny. Mimoto Vám každý ortoped či fyzioterapeut řekne, že jednostranná zátěž není dobře. Je blbost jen běhat a nedělat do toho jinou aktivitu, např. kolo, plavání, cvičení.

Samotný závod byl letos opět mimořádným zážitkem. Nejenže vcelku nebyl hic a bylo hezky, ale běželo si mi tak nějak lehčeji a v pohodě. Inu, jak už jsem naznačil výše, všechno je v hlavě a vše závisí na vaší psychice. Zvažoval jsem, jestli se přidat do hloučku okolo vodičů s časem 5:00, ale poté jsem si řekl, že zvolené tempo 7:10 patrně nebudu schopen držet v celé trase, v důsledku čehož dojde k přepálení a já se budu svíjet někde v křečích nebo odstoupím díky kyselině mléčné a úplnému vyflusání. Prostě za tu frajeřinu kvůli lepšímu času mi to nestálo. Na druhou stranu se mi zdálo, že běžím velmi pomalu, pokud se držím v aerobním pásmu mé TF, tj. 138–158 tepů / min. Jakmile mi tepovka vylítla na 170, 180 tepů / min, řekl jsem si, že mě příliš strhává okolní dav a já zpomalil. Nevím, třeba bych to ustál a skutečně jsem mohl doběhnout s časem okolo 5 ti hodin nebo dokonce těsně pod. Alespoň mám další výzvu napřesrok. Někde jsem četl, že 28. kilometr tratě byl kritický, což by odpovídalo Smíchovu a Strakonické ulici. Já Vám nevím, já jsem se sebou nejvíc zápasil mezi 32. a 36. kilometrem, kde se mi jen těžko zvadaly nohy. Pak jsem se ale silou vůle do toho obul, začal jsem houfně předbíhat chodce či spíše „bývalé běžce“ kolem mě a dokončil jsem závod v čase 5:33. Oproti roku 2017 jsem se zlepšil o plných 25 min, takže jsem se svým výsledkem velmi spokojený. Škarohlídi budou tvrdit, že maraton se běhá pod 4 hodiny, jinak to prý není maraton. Na tyto a další méně inteligentní názory použiji heslo pořadatelů: „all runners are beatuful“.

Nicméně platí, že ať se věnujete jakémukoliv sportu, je podle mě žádoucí podpora rodiny a zejména partnerky. Kterou já mám, a proto jde vše snadněji. Milé běžkyně a milý běžci, neshledanou a zdar do dalších závodů nejen od RunCzech.

Autor: Tomáš Jirota | pondělí 7.5.2018 14:15 | karma článku: 8.20 | přečteno: 153x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 27.88 | Přečteno: 319 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.63 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 235 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 179 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 245 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 464

Jsem pětatřiatřicetiletý ajťák a trochu fušuji do politologie. Rád se vyjadřuji k současné politické situaci a k politické teorii. Baví mě běhání, cyklistika, vše okolo železnice a veřejné dopravy obecně.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...