Tři sestry v Dobříši

1. 09. 2018 7:19:03
Předposlední srpnový večer se v Dobříši rozléhalo dunění hospodských rockových kabel E!E, DOCTOR P.P., MZH, Synové výčepu a Tří sester. Přestože Tři sestry měly být hlavní hvězdou večera, z jejich vystoupení to nebylo zřejmé.

Byla to asi největší kulturní akce léta u nás v Dobříši, pominu-li nedávný velmi vydařený koncert Olympicu v nedalekém Novém Kníně. Dlouho se nevědělo, jestli se akce vůbec uskuteční, až se najednou v městském informačním středisku objevily lístky. Inu, vyrazil jsem na akci s partnerkou (nikdy tento žánr neposlouchala) a s naší kamarádkou, ale přesto jsme měli na produkci podobný názor. Nejsem skalní fanoušek této muziky a asi to bylo vidět.

Ale důvodem mé účasti na koncertu byla kromě zvědavosti i reminiscence na má teenagerskovská léta strávená u „magiče“ mého o sedm let staršího bráchy, u kterého jsem kolem poloviny 90. let skorem potají poslouchal kazety, mimo jiné i Tří sester. A dokonce si živě vzpomínám na mizernou kazetu - kopie x-té kopie, na tu šumící pásku, ze které se linuly melodie a slova debutového alba Na Kovárně to je nářez (1990).

A tu jsem poprvé zřel melodii, která mi moc nelícovala s ostatní hudbou - píseň Sovy v mazutu od Franty Sahuly, tragicky zesnulého člena kapely. I tento večer také patřil vzpomínce na tohoto muzikanta a textaře, který zemřel krutou smrtí již před deseti lety. Pauza ve vystoupení skupiny Tři sestry byla věnována uskupení Synové výčepu tedy kapely, u jejíhož zrodu byl právě bouřlivák Sahula. Znovu jsem přemýšlel, proč se mi líbí raná tvorba Tří sester mnohem víc, než všechny poslední alba snad za 10 let zpět. Podle mého soudu to bude poetikou Františka Sahuly, která je v textech stále živá. Bezesporu je Lou Fanánek Hagen skvělý v tom, co dělá, ale mám pocit, že produkce Tří sester z posledních let mi skoro nic neříká.

Třem sestrám předcházelo více než tří hodinové vystoupení dalších tří kapel, z nichž nejvíce nadějné se mi jeví uskupení E!E a nejvíce bavící spolek byla skupina DOCTOR P.P. Tyhle bandy prostě byli fakt moc dobří a v lecčems lepší a zábavnější, než poněkud unavený Fanánek a jeho ansámbl. Pozitivní bylo, že akce měla poměrně široký záběr posluchačů. Od skalních pařmenů v „džísce“, až po babičky hlídající děti v kočárku.

Kdo chtěl, mohl tak strávit prakticky 6 hodin tancem a poslechem v docela příjemném areálu dobříšského skate parku. Sice se té noci Dobříšané moc nevyspali, včetně přilehlého domava důchodců, ale zábava musí být, řekl by klasik. K tomu, aby se člověk trochu uvolnil, je ideální vypít pár piv, což zase nebyl takový problém, neboť sponzorem turné Tří sester je letos známý pivovar.

Autor: Tomáš Jirota | sobota 1.9.2018 7:19 | karma článku: 10.73 | přečteno: 349x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 206 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 464

Jsem pětatřiatřicetiletý ajťák a trochu fušuji do politologie. Rád se vyjadřuji k současné politické situaci a k politické teorii. Baví mě běhání, cyklistika, vše okolo železnice a veřejné dopravy obecně.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...